Lærer deg å ikke fyre for kråkene

Dagens vedovner er designet for å brenne mest mulig effektivt. Men fyrer du ikke riktig, mister du mye av effekten. Knut Sigve Lillemo kan være løsningen. Han har startet firma for å lære folk å fyre.


Oddgeir Brekke og Unni Stølås Brekke i Etne kjøpte ny ovn i oktober i fjor. 

- Vi holdt på å pusse opp i stua en måneds tid etter at ovnen kom i hus. Da alt var ferdig skulle ovnen innvies. Det endte med at det la seg et røykteppe i hele stua, og det luktet lakk og herding. En veldig ubehagelig situasjon, forteller Brekke. 

Knut Sigve Lillemo monterte ovnen, og det var han Brekke ringte til da røyken hang under taket. Lillemo jobber som ovnsmontør og har erfaring som feier. Han murer, montrer og rehabiliterer også peiser og piper. Gjennom årene har han mange ganger erfart at folk fyrer feil i alle slags ildsteder. 

Ideen om å dele all kunnskapen gjennom eget firma vokste fram etter hvert. Lillemo satser nå for fullt på å gi fyringsråd – som «fyringsmeister» – og lanserte i dag nettsiden Lillemo og Facebook-siden Lillemo Fyringsmeister designet av Filter design & kommunikasjon

Ante ikke at mengde hadde så å si 

- En dårlig oppstart kan være både skremmende og ta vekk mye av gleden ved et nytt ildsted, sier Lillemo. 

Knut Sigve Lillemo går gjennom alt fra A til Å, og du får en perm med all informasjon du trenger.

Han hadde ikke mulighet for å komme da Brekke ringte, men ga noen enkle råd over telefon. Et av dem var å legge mindre ved i ovnen. Han beroliget også Brekke med at lukten trolig skyldtes at det var første gang ovnen var i bruk. 

- Jeg fyrte som vi alltid har gjort med rikelig ved i ovnen. At mengde hadde så mye å si har jeg aldri hørt om eller tenkt over. Vi luftet godt, og da forsvant både røyk og lukt, sier Brekke. 

Den tørre veden var for våt 

Lillemo kom på besøk dagen etter, og begynte i vedboden. Det avslørte to ting: veden var langt fuktigere enn Brekke trodde, og kubbene var for store. For Brekke var det bare å gå i gang med vedkløyving. Og etter at Lillemo var på besøk har ekteparet begynt å ta inn veden på vaskerommet i kjelleren der det er varme i gulvet. En dag eller to der, så er veden perfekt til fyring. 

Lillemo sammenligner ovnsfyring med å tenne et bål. Du begynner med tørt smårusk og fyller på når det brenner godt. Legger du på våt ved, brenner bålet dårlig og avgir mye røyk. 

Brenner reint både steiner og glass 

- En av aha-opplevelsene under oppfyringen, var at de største vedkubbene skulle være nederst og de minste øverst. Og ikke minst at ovnen trenger tid på å varmes opp for å fungere optimalt. Nå har vi litt gløtt på ovnsdøra i rundt 20 minutter for å få ekstra trekk. Når vi da legger på mer ved og lukker døra, ser vi at ovnen brenner reint, sier Stølås Brekke. 

I nye ovner er det ikke mye ved som skal til for å oppnå maksimal effekt. Lillemo fikk ekteparet til å veie vedkubber med rett størrelse. Alle var godt under et kilo, og 2,5 kilo ved i timen er det som trengs for at familiens ovn skal gi makseffekten på ni kilowatt. 

- Nå som vi fyrer riktig med tørr ved og passe mengde, sparer det oss også for mye reingjøring av ovnen. Både steiner og glass brenner reint. Det lille som blir av sot på glasset er lett å fjerne, sier Stølås Brekke. 


- Nå koser vi oss med fyringen 

Gevinsten med riktig fyring er også mer enn varme og kos. I en rentbrennende ovn er det bare litt aske igjen, og sot og bek brennes også. I løpet av to år settes det av rundt tre liter sot og bek i pipe og rør. Fyrer du feil, kan sot- og bekmengden komme opp i så mye som 50 liter på samme tid. 

For ekteparet har det å få Lillemo på besøk gitt både aha-opplevelser og et godt forhold til den nye ovnen. 

- Vi har hatt veldig god nytte av det Lillemo har lært oss. Nå koser vi oss med fyringen, og har til og med gitt andre gode råd, forteller de. 

Tilbyr fyringshjelp til både private og bedrifter 

Lillemo tar oppdrag enten det er enkeltpersoner, grupper eller teambuilding og holder kurs i vedfyring. Kursene tilpasses ulike målgrupper. 

Han har også erfart at de som selger og monterer ovner og ildsteder ikke alltid er like flinke til å forklare kundene hvordan ovnen skal brukes. Han tilbyr derfor også kursing for ansatte i bedrifter. 


Siste saker fra Medvind

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden

Rediger Content Item
On test
Aktuelt detaljer
/aktuelt-details