Lærte om kommunikasjon på tvers av kulturer

- Et kurs midt i blinken for meg, tenkte Raminta Lukaseviciute fra Litauen da Vindafjord Arbeidsgiverforum (VAF) inviterte til kurs i kommunikasjon på tvers av ulike kulturer.

- Jobber du sammen med, eller leder du utenlandske medarbeidere, så kan kurset «Hvor i all verden» hjelpe deg å forbedre kommunikasjonen med, og opplæringen av utenlandske medarbeidere, het det i kursinvitasjonen.

Raminta Lukaseviciute mener kunnskap om andre kulturer og kommunikasjon på tvers av kulturene er viktig for å oppnå gode relasjoner med andre medarbeidere og kunder verden rundt. Foto: Torleif Heggebø.

Av Torleif Heggebø

- I Hatteland Computer har vi ansatte fra Romania, Estland, Spania, Tyskland, Sverige, Filippinene, India, Nederland, Bolivia, Australia, Albania, Vietnam, meg selv fra Litauen, og selvfølgelig mange gode kollegaer fra Norge. I tillegg har vi en egen avdeling i Polen som vi kommuniserer ganske ofte med. Det sier seg selv at det til tider kan by på utfordringer å kommunisere med mennesker fra så mange ulike kulturer, forteller hun.

Det måtte bare være noe å hente på dette kurset, mente Lukaseviciute, og meldte seg på. Hun var på ingen måte skuffet etterpå.

- Kurset gav meg et godt verktøy og kunnskap som jeg kan bruke i arbeidet mitt umiddelbart. I tillegg til de som jeg kommuniserer med internt i Hatteland Computer, så må jeg under hele analysen av andre land kommunisere med enda flere mennesker fra andre kulturer. Det er således viktig at jeg hele tiden utvikler kunnskaper og ferdigheter for å åpne gode samtaler med mennesker fra de forskjellige landene, og på den måten legge grunnlaget for vellykkede partnerskap for bedriften vår i fremtiden, understreker Lukaseviciute.

Ville få fart på karrieren

- Etter å ha jobbet i flere år som salgskontrollør i Litauen, forstod jeg at jeg hadde begrensede muligheter der når det gjelder karriereutvikling. Samtidig så jeg Norge som et land med stor muligheter for å utvikle meg, forteller Lukaseviciute.

- En utfordring var selvsagt å bli integrert i et nytt miljø da jeg kom til et land der jeg aldri hadde vært tidligere. Jeg møtte mange nye mennesker og en ny kultur, og mente det var viktig å tilpasse meg de nye tingene og respektere den nye kulturen. Jeg tror jeg klarte overgangen til de nye omgivelsene ganske så bra den gangen for fem år siden.

Hun fant seg først en enkel jobb som kunne kombineres med studier i norsk språk og kultur, og som kunne gi henne en mulighet til å bli integrert i lokalmiljøet. Samtidig var hun på jakt etter en jobb som kunne passe utdannelsen og erfaringen hennes.

- Jeg gikk til NAV med papirene mine, og hjelpen jeg fikk førte meg til Hatteland Computer for fire år siden. Her fikk jeg først en tre måneders praksisplass som regnskapsassistent. Senere ble det et vikariat, og etter åtte måneder ble jeg tilbudt fast stiling som regnskapsmedarbeider og resepsjonist. 

På jakt etter nye markeder

- Jeg har hatt mange forskjellige oppgaver etter dette. Hovedoppgaven det siste året har vært å gjennomføre markedsundersøkelser og -analyser av internasjonale markeder i forbindelse med promoteringen av Hatteland Computer forretningssystem Rambase. Jeg bruker et markedsanalyseverktøy for å forstå hvordan vi skal markedsføre oss i de ulike markedene. Akkurat nå jobber jeg med analyser av de baltiske markedsmulighetene, men har også jobbet med et stort analyseprosjekt rettet mot det polske markedet, forteller hun. 

- Nå får jeg brukt kunnskapene og erfaringene mine, og får utviklet meg til markedsspesialist. Planen er at jeg om ikke altfor lenge skal prøve å finne nye markeder for Hatteland Computer verden over. Jeg gleder meg virkelig til å begynne på enda større oppgaver, ytrer Lukaseviciute.

Nordmenn koser seg mer

Parallelt med arbeidsoppgavene hun har hatt, har Lukaseviciute også studert norsk språk og prøvde å bli kjent med norsk kultur.

 - De viktigste forskjellene mellom våre to kulturer i forretningslivet er at det er mindre stressende og mindre strengt i Norge enn det er i Litauen. Jeg finner mange positive ting som jeg kan lære av norsk kultur. For eksempel er nordmenn flinkere til å kose seg. Jeg tror nordmenn er flink til å nyte og sette pris på livet, mens vi i Litauen er mer fokusert på arbeid og glemmer å sette pris på ting vi liker. Jeg tror det er viktig å ha en balanse mellom arbeid og fritid. Dersom man som arbeidstaker har en god balanse mellom arbeids- og privatlivet, er man i bedre stand til å levere bra resultater på arbeid. Jeg tror dette er noe av det viktigste vi litauere kan lære av nordmenn, mener Raminta Lukaseviciute.

Siste saker fra Medvind

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden

Rediger Content Item
On test
Aktuelt detaljer
/aktuelt-details