- En bærebjelke i selskapet

Siden den spede start har lærlinger vært en bærebjelke i Helgevold Gruppen.
- Lærlinger har vært helt avgjørende for utviklingen av selskapet, sier gründer Johannes Helgevold, som i år mottok rekordmange 80 søknader fra kommende lærlinger. 

 På Sandeid skole går diskusjonen over byggetegninger og verktøykasser. Elektrolærling Alexandru Militaru (21) og veileder Knut Arvid Frøland (23) diskuterer elektroløsninger for oppgraderinger av skolen. Ledninger og strøm har vært drømmen for Alex så lenge han kan huske. Fra skolebenken på elektrolinja ved Ølen vidaregåande skule gikk veien videre som lærling hos Helgevold Gruppen. Fagbrevet er innen rekkevidde, og går alt etter planen er han ferdig elektriker i januar 2016. Og arbeidsplassen håper han vil bli den samme.

 

 - Det har liksom alltid vært elektriker jeg skulle bli, og jeg pekte meg tidlig ut Helgevold som fremtidig arbeidsplass, forteller 21-åringen fra Sandeid der han vandrer mellom sikringsskap og kabelsneller. 

Han er en av 10 lærlinger som fikk læreplass i Sandeid-selskapet i fjor. Til sammen har Helgevold Gruppen mellom 20 og 25 lærlinger årlig. Elevene kommer fra videregående skoler i Vindafjord, Sauda, Suldal, Karmøy og Haugesund, fra kontorfag, telekommunikasjon, automasjon og elektro. Og rekrutteringen av lærlinger har så langt ikke vært noen utfordring. 

 - I år fikk vi 80 søknader, og det er et privilegium at så mange ønsker å ta fagbrevet gjennom oss. Det er vanskelig å rekruttere erfarne fagfolk, og lærlinger har vært en grunnstein i utviklingen av selskapet vårt helt siden starten. Med dem får vi forme fagfolkene våre slik vi vil ha dem, sier daglig leder i Helgevold Gruppen, Johannes Helgevold. 

 Bedriften har et sterkt fokus mot å stadig forbedre seg som lærlingbedrift.

 - Vi samarbeider godt med Ølen videregående skole, og våre ansatte blir involvert i teoriundervisningen på slutten av skoletiden. Vi kjøper kurs til dem som kommer rett fra skolebenken og sørger for tett veiledning, forteller Helgevold. 

Ikke bare stikkontakter 

Noen rådgivningsdiskusjoner må Alex ta med veileder Knut Arvid, samtidig som fokuset på praktisk læring og egenerfaring er høyt.  I løpet av året etter han kom i lære har det vært mye å sette seg inn i. Og mye å få prøve seg på. 

 - Det har vært en bratt læringskurve, og jeg har fått vært med på flere ulike jobber. Mest på hus, men også litt på industrijobber, arbeid med kobling, automasjon og motorer, forteller Alex mens han plukker med seg verktøykassen på vei til neste sikringsskap. 

 Det er et springende punkt i bransjen å ha fleksibel kompetanse. Derfor oppmuntres Helgevold-ansatte å videreutdanne for å opparbeide seg enda bredere kompetanse på flere felt. 

 - Flere har valgt å ta et fagbrev nr. 2 hos oss. De er kanskje elektrikere i utgangspunktet, men tar fagbrev innen automasjon eller telekommunikasjon i tillegg. Det er en fordel at de ansatte har flere bein å stå på , det bidrar til at bedriften bygger opp bred kompetanse på flere områder. Våre ansatte blir mer fleksible, og det er en styrke, påpeker Helgevold.


For det er ikke bare stikkontakter og sikringsskap det går i for elektrikere nå til dags. Helgevold Gruppen har i dag 140 ansatte, som sammen tilbyr tjenester og produkter innen varsling og alarmer, tele, telekommunikasjon, varmepumper, prosjektering, internkontroll, automasjon og FDV-dokumentasjon (forvaltning, drift og vedlikehold), smarthus, varme og belysning, el-sjekk og Enøk.

 Spisser kompetansen 

- Elektrofaget har eksplodert de siste årene. Det blir stadig mer spesialiserte løsninger, og flere dataløsninger. Vi kan ikke henge etter på dette området, og trenger ny og oppdatert ekspertise hele veien. Mange av de unge som jobber hos oss er sultne på mer og vi vil derfor også legge til rette for at de får bygge seg opp denne ekspertisen. Slik sikrer vi bedriften fremtidsrettede fagarbeidere med enda mer spisset ekspertise, påpeker Helgevold.

 I løpet av 2015 skal Helgevold Gruppen lansere tilbud om et videreutdanningsprogram med Teknisk fagskole, der de som ønsker det kan ta utdanningen parallelt med jobben, og gå på skole hver tredje uke.

 - Allerede er de flere som har valgt å skolere seg enda dypere i elektrofaget via Teknisk Fagskole i Haugesund, sier Helgevold. 

 Alex derimot har ikke rukket å tenke nøyere på videreutdanning ennå. Først og fremst er det elektroarbeid rettet mot hus han vil jobbe med. Knut Arvid har selv vært lærling i selskapet og tok fagbrev i fjor vinter. Siden har han hatt med seg lærlinger og mener det er en styrke for dem å komme til et selskap som sørger for at lærlingene får prøve seg i ulike fagfelt.

 - Jeg husker tilbake på læretiden som en veldig kjekk periode, med tett oppfølging der jeg fikk jobbe med ulike områder. Det er en fordel å begynne litt i bredden, slik at vi fort får  en forståelse av de fleste fagfeltene. Selv vil jeg også jobbe mest med elektroarbeid i hus fremover. Men jeg vurderer å ta teknisk fagskole videre. Jeg liker godt å jobbe som elektriker, men det er likevel et fortrinn å ha mer spesialisering i vår bransje. Det blir uansett mer elektronikk på meg videre også, sier Frøland.



Siste saker fra Medvind

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden

Rediger Content Item
On test
Aktuelt detaljer
/aktuelt-details