Knekker og kneker på muskler og ledd

Etter til sammen ni år i Stockholm og Ålesund, fant skjoldabuen Jorun Askeland ut at det var på tide å flytte hjem. 22. mai åpnet hun Askeland Naprapati & Helse i Ølen sentrum.


Med Jorun Askeland (36) på plass i Vindafjord, har både Velværehuset fått utvidet tilbudet sitt og Medvind Næringshage24 har fått en ny målbedrift. 

- Det tar litt tid å bli kjent, og jeg har trengt litt tid på å få alt på plass. Nå mangler det bare nettside og et skikkelig skilt ute på veggen. Begge deler er like om hjørnet, og da blir det lettere å finne meg. Foreløpig har jeg brukt Facebook til å få ut informasjon, og der kan også folk bestille time, sier Askeland, som har bosatt seg i Skjold. 

Hun har med seg hjem fire års naprapatutdannelse i Stockholm og fem års praksis i Ålesund. 

Korrigerer årsaken til lidelse 

- Jeg var ikke helt klar for å flytte hjem rett etter utdannelsen. Så da det dukket opp en mulighet for å jobbe for Naprapatlandslaget i Ålesund, slo jeg til. Det ene året jeg hadde tenkt å bli Ålesund ble til fem. De siste 2,5 årene drev jeg min egen klinikk, Ålesund Naprapatklinikk, sier Askeland. 

Nå er det vindafjordingene som får gleden av hennes kunnskaper hos Askeland Naprapati & Helse. Pasientene kommer fra hele kommunen, og til og med fra Odda for å få behandling. Aldersmessig spenner de fra 7 til 92 år. 

- Naprapati betyr å korrigere årsak til lidelse, og en naprapat gir manuell behandling av muskel- og leddplager. Vi begynner med å kartlegge pasientens anamnese (sykehistorie), gjør undersøkelser og tester for å gi hver enkelt den rette behandlingen og se helheten i situasjonen til pasienten. Største delen av pasientene er mellom 30 og 50 år. Rygg- og nakkeproblem, samt hodepine, skulderproblem, hofte-, bekken- og kneplager er de vanligste problemene pasientene kommer med. Forholdsvis ofte knyttet opp mot stress, sier Askeland. 

Kombinerer teknikker 

Ved å kombinere forskjellige behandlingsteknikker, reduserer naprapaten muskelsmerter og dårlig bevegelse. Målet er å få pasienten smertefri og oppnå full bevegelighet igjen, men det lar seg ikke alltid gjøre. 

- Vi kan for eksempel ikke behandle årsakene til leddgikt, bekhterevs, muskelsykdommer og fibromyalgi. Men vi kan behandle tilleggsproblemene som slike sykdommer fører med seg. Hjelpe pasienten til å bli mest mulig smertefri og oppnå mer bevegelighet gjennom forebygging, veiledning og trening. Noe som inngår i behandlingen av alle pasienter, sier Askeland. 

I Sverige er det mange idrettslag og klubber som har knyttet til seg en naprapat. Norge begynner å komme etter, og behandling av idrettsskader og forebygging innenfor idrett er også noe Askeland kan bidra med. 

Utdannelse i Sverige 

I Norge er naprapati godkjent som en alternativ behandlingsform. I Sverige og Finnland har naprapatene vært en del av det offentlige helsevesenet siden 1994. I Norge er det 400 yrkesaktive naprapater og rundt 300 klinikker spredt utover hele landet. Det utføres rundt 700.000 naprapatbehandlinger årlig, og Norges Naprapatiforbund jobber for autorisasjon av naprapater slik at yrkesgruppen skal bli anerkjent på linje med for eksempel fysioterapeuter og kiropraktorer. 

- Norge har foreløpig ikke eget utdanningstilbud for naprapater, men har avtale om 1/3 av studieplassene i Sverige. Man kan også utdanne seg i Finnland og USA, men språk og kostnader gjør at de fleste norske naprapater har tatt utdannelsen i Sverige, sier Askeland. 

Hun ser også ut over naprapatien og interesserer seg for helse generelt. Derav også navnet på firmaet. 

- Helse er et stort og spennende tema som mange interesserer seg for. Når nettsiden er på plass, vil jeg ta for meg temaet i en blogg, sier Askeland.

Siste saker fra Medvind

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden

Rediger Content Item
On test
Aktuelt detaljer
/aktuelt-details