En god høst med Ivar Aasen

Ivar Aasen-prosjektet har gitt oppdrag til både Westcon Løfteteknikk, Westcon Offshore, Westcon Subsea og verftene i Ølensvåg, Florø og på Helgeland.

Ved arbeid i tau slipper man å bygge stillaser, og lagene settes sammen ut fra fagkompetansen som trengs i oppdraget. Illustasjonsfoto: Westcon Løfteteknikk

Oppdragene Westcon Løfteteknikk (WCL) har på Ivar Aasen-plattformen gir både en god høst og arbeid til andre deler av Westcon. For WCL er jobben på Ivar Aasen-plattformen et stort oppdrag som trolig vil utgjøre rundt 10 prosent av omsetningen i 2016. 

Oppdragene er todelt. Den ene delen er oppdrag fra Det Norske der WCL leverer brønnintervensjonsutstyr, dekksluker og ramper. Dette oppdraget omfatter tjenester som engineering, konstruksjon, prefabrikasjon og installasjon. Dette gjøres i samarbeid med Westcon Yards som underleverandør. 

- Den andre delen er oppdrag for Aibel med bruk av tilkomstteknikk for utførelse av arbeidsoppgaver i forbindelse med hook-up´en (oppkobling av plattformen), sier driftsleder Bjørn-Andrè Haukås i WCL. 

Fungerer også som redningslag 

Siden juli har det vært to klatrelag på til sammen seks personer i kontinuerlig arbeid på Ivar Aasen. Hvert klatrelag består av tre personer og utfører forskjellige fagdisipliner med bruk av arbeid i tau for tilkomst. 

- Vi fikk gode skussmål fra Aibel og Statoil for jobben vi gjorde som underleverandør til Aibel med hook-up´en på Gudrun. Dette har nok vært en medvirkende faktor til at vi også ble valgt til dette prosjektet, mener Haukås. 

Ved arbeid i tau slipper man å bygge stillaser, og lagene settes sammen ut fra fagkompetansen som trengs i oppdraget. 

- Våre klatrelag fungerer også som redningslag om det er behov for å hjelpe andre. I utgangspunktet var oppdraget på ett lag kontinuerlig, men underveis har det kommet tilleggsoppdrag. I snitt til nå har det vært to lag i kontinuerlig arbeid, sier Haukås. 

Oppdraget på plattformen har en estimert varighet ut 2016. 

- Kundene får alt hos en leverandør 

Da Det Norske overtok Alvheim-feltet, ble kontrakten på tjenester innen sakkyndig tjenester på Ivar Aasen og Alvheim lyst ut samlet i en ny anbudsrunde. 

- At WCL fikk rammeavtalen viser at Det norske har likt vårt totalkonsept innenfor løfteutstyr. Den største fordelen er imidlertid at kundene får alt hos en leverandør når de velger oss. De slipper å forholde seg til mange forskjellige underleverandører, mener Haukås. 

Fjoråret var tungt med nedgangstider og stramt marked. 

- Ivar Aasen-oppdragene gir oss en god høst og bidrar til at 2016 blir et bra år tatt markedssituasjonen i betraktning, sier Haukås. 


Brukte prinsipper fra båtbygging 

Westcon Yards Offshoreavdeling er underleverandør til WCL og står for design, prefabrikasjon og installasjon av 20 well bay-luker til Ivar Aasen.

- Spesiallukene har flere funksjoner, og hele lukedekket er designet og optimalisert for boreoperasjonene som går gjennom dekket. Dekket og lukene må tåle juling samtidig som lukene må være enkle å håndtere. Vi koblet på Sigbjørn Matre som prosjektleder, og han og teamet rundt han har kommet opp med helt nye løsninger blant annet ved å bruke prinsipper fra båtbygging, sier Aleksander Stople, avdelingsleder Offshore Modification & Maintenance. 

For å gjøre installasjonsjobben mest mulig sikker og enklere å utføre, er det også designet et stort løfteåk tilpasset lukedekket. Det gir installatørene en solid arbeidsplattform å stå på og mulighet til å arbeide flere steder samtidig. Som for WCL vil oppdraget for Westcon Offshore også pågå ut året. 

Fabrikasjonen av seks PLETs til Ivar Aasen ble tildelt Westcon Subsea, og produksjonen ble gjort hos Westcon Yards i Florø. Foto: Westcon

Produksjonen av well bay-lukene er gjort hos Westcon Helgeland. Lukene er på 2,5 x 2,5 meter og veier 1,2 tonn. 

- Det er første gang vi produserer slike well bay-luker, men det mest krevende var at oppdraget kom midt i sommerferien. 15 mann jobbet med oppdraget i fem-seks uker, sier daglig leder Arnt Skogsøy hos Westcon Helgeland. 

Leverte seks PLETs til EMAS AMC

Westcon Subsea har også vært involvert i Ivar Aasen-feltet som underleverandør til EMAS AMC. Prosjektet består av to rørledninger og en strømkabel som knytter Ivar Aasen-plattformen til Edvard Grieg-plattformen med en lengde på 9, 3 km. EMAS AMC ble tildelt rørledninger, PLETs (pipeline end termination), tie-in rørledning og strømkabel. Fabrikasjon av PLETs ble tildelt Westcon Subsea. 

Bildet er fra installasjonen offshore av en av PLETsene. Foto: EMAS

- Våren 2015 ble det produsert og levert seks PLETs til EMAS AMC. Produksjonen foregikk hos Westcon Yards i Florø. Dette var en fabrikasjonskontrakt, hvor Westcon Subsea hadde ansvaret for innkjøp, fabrikasjon, sveising, NDT, maling og dokumentasjon. Vi hadde også ansvaret for å gjennomføre FAT testing (Factory Acceptance testing) som innebar funksjonstesting av PLETs, pipe rotasjon funksjon, as-built kontroll og integrasjonstesting, sier prosjektingeniør Anja Hauge Christiansen i Westcon Subsea. 

Og for de av oss som ikke har helt kontroll på terminologien: PLET er en termineringsstruktur (avslutning) som er sveiset på enden av rørledningen. Den bærer et tie-in system. PLET med tie-in systemet legges på havbunnen i hver ende av rørledningen.

Siste saker fra Medvind

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden

Rediger Content Item
On test
Aktuelt detaljer
/aktuelt-details